Човешките права и ЛГБТИ общността – Що е то? Е06

„Напоследък много мои приятели говорят за сватби, деца…, а аз не мога да се включа много в тези разговори, защото знам, че ако остана в България, във видимото обозримо бъдеще, това не е възможност за мен.“

Досега в „Що е то?“ сме говорили за различни права: правото на протест, свобода на мнението, правата на мигрантите. В този епизод Влади (Владимир Станков) и Крис (Кристиян Василев) говорят за правото да обичаш. Правото да обичаш, когото си поискаш, да показваш привързаност към партньора си, независимо дали става дума за държане на ръце, прегръдка, или просто поглед. Правото да сключиш брак с този човек, да отгледате дете заедно и дори и да се разведете, ако решите. 

Цитатът, с който започва този текст, е на Николай Ганов, студент по фармация, един от гостите в епизода заедно с Робин Златаров, член на фондация „Билитис“, и адв. Захари Янков. С тяхна помощ успяваме да си изградим една по-добра представа за това каква е ситуацията с правата на ЛГБТИ хората в България. 

„Правото да обичаш“ не е просто мелодраматична формулировка. Предвид факта, че живеем в общество, което се крепи на институцията семейство, отнемането на правото на двама души да създадат семейство, което е признато пред закона, е сериозно ограничаване на човешките права. Това означава, че тези двама души не могат да бъдат пълноправни родители, не могат да имат общо имущество, нямат право на наследство и на множество други права, за които човек разбира едва когато му бъдат отнети.

„Институционалната хомофобия е толкова голяма, че дори има едно предимство за еднополовите двойки, а именно, че държавата до такава степен си затваря очите за еднополовите взаимоотношения, че следящите органи на Декларацията за конфликт на интереси на висши публични длъжности не следят еднополовите партньори“ – споделя адв. Захари Янков. 

Всяко лице, което заема висша публична длъжност, е задължено да предоставя информация за имуществото, което притежават той и партньорът му. Ако обаче лицето, което заема такава длъжност, например председател на Народното събрание, кмет и т.н., е във връзка с човек от същия пол, то лицето не е законово задължено да предоставя информация за имуществото на партньора си и по този начин се отваря възможност за корупционни действия. 

Правото да обичаш, когото си поискаш, е обвързано с правото ти на идентичност. Правото да изглеждаш, както си поискаш: да облечеш дрехите, които ти харесват, да поддържаш косата си на дължината, която смяташ, че ти отива, да носиш грим или не. Много хора, особено ако не живеят в София, нямат свободата да изглеждат така, както им харесва, защото, ако го направят, те могат да станат обект на подигравки или физическо насилие. Дори и тези хора да са в хетеросексуална връзка, нужно е само някой на улицата да реши, че те не пасват на неговия стандарт за това как трябва да изглежда един мъж или една жена, за да бъдат нападнати. 

В епизода Влади и Крис разказват за случай от 2008 г., при който студентът Михаил Стоянов е пребит до смърт, защото извършителите са решили, че е хомосексуалист. В случая не е важно дали е бил, или не, той просто е приличал на такъв по техните думи.

Човек никога не знае как може да бъде възприет от околните. Как могат да го погледнат, какво могат да си помислят за него. В случая говорим за толкова напластена хомофобия в съзнанието на хората, че са готови да извършат физическо насилие над свои съграждани само заради начина, по който изглеждат. У нас липсват публични дебати за насилието над хора, част от ЛГБТИ общността, или за техните права. 

16 години след убийството на Михаил в България са приети изменения в законодателството, които предвиждат по-тежки наказания за престъпления, извършени с мотив различната сексуална ориентация на пострадалото лице. Нека гледаме на това като стъпка в правилната посока и да се надяваме, че следващата няма да я чакаме твърде дълго. Не трябва да забравяме обаче и да проявяваме емпатия, да се интересуваме от работата на българските институции по тези въпроси и да изискваме още промени, за да не оставяме определени групи от обществото в периферията на човешките права. 


Подкаст „Канал 4“ се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Четиридесет и две“.

Чуйте ни тук: