блог и събитияподкастЩо е то?

(Не)стандартни семейства – Що е то? Е11

„Стабилното семейство, без значение от неговия състав, е такова, в което могат да се превъзмогнат трудностите, неизбежните проблеми, които възникват в хода на живота.“ 

Това споделя доц. Светлозар Василев – практикуващ психоаналитик, преподавател в НБУ и гост в епизод 11 от рубриката „Що е то?“. В неговите думи се крие и основното послание на епизода – важно е семейната среда да осигурява подкрепа и разбиране, независимо какъв е нейният състав. Въпреки това като че ли сме свикнали да възприемаме като стандартно семейство онова, което се състои от баща, майка и едно, две или повече деца. 

За много деца в България обаче семейната действителност не е такава. Съществува тенденцията, за която не се говори достатъчно често, децата да се отглеждат от баба и/или дядо, защото родителите са заминали да работят в чужбина или заради друго стечение на обстоятелствата. 

В този епизод Тина (Тина Тодорова) и Крис (Кристиян Василев) се фокусират върху децата, отгледани от баба и дядо, но отделят внимание и на тези, отгледани от самотни родители. Ъгълът, под който разглеждат темата, е психическото състояние на децата и тяхното по-нататъшно развитие. За целта те проведоха интервюта с доц. Светлозар Василев и психолога Албена Василева. 

Доц. Василев разказва повече за възможните рискови фактори в развитието на детето – раздяла на родителите или откъсването от тях в ранна детска възраст например може да доведе до тревожност, депресивни състояния и кризи в адаптацията. Това обаче не е задължително и зависи от психическата устойчивост на самото дете и доколко подкрепяща е средата му. 

„Изключително важна е психическата стабилност на възрастните, така че едно дете може да израсне в любов и дори без биологичните си родители” – уточнява Албена Василева.

Третият гост в епизода е Иво Русинов – акаунт мениджър, изучаващ две магистратури в УНСС в програмите „Зелена икономика и бизнес модели“ и „Бизнес иновации и мениджмънт“ на английски, сред основателите на НПО с културна насоченост и дете, отгледано от баба и дядо. Със своята история той доказва, че не всяко дете, което не е отгледано от двамата си родители, е обречено да развие някакъв тип зависимост или да развие психическо разстройство. Напротив, Иво е чудесен пример за амбициозен и деен млад човек, който е решил да изгради живота си в България и да подобри средата си. 

Не пропускайте да чуете целия епизод!

 

 

Подкаст „Канал 4“ се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Четиридесет и две“.

Чуйте ни тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *