блог и събития

Сблъсъкът на дезинформацията за ЕС с младите хора в България

В първите три месеца на 2024 г. екипът ни реализира с помощтта на експерт-социолог непредставително проучване на темите, по които дезинформацията е постигнала успехи и насадила скептицизъм по отношение на ЕС политики, ценности, послания, интеграционни процеси и др. Създадохме въпросник, който бе разпространен онлайн. В допълнение към това реализирамхе две фокус групи, които да дадат по задълбочен поглед върху аудиторията, поведението и нуждите. Модератор бе същият експерт-социолог, който в края на дейността предостави на екипа по проекта резултатите под формата на доклад, обобщаващ проучване и фокус групи с основни изводи и препоръки. Пълният текст на доклада, можете да намерите ТУК.

Какво е разбирането за демокрация според участниците в нашето проучване?

Демокрацията е лична свобода – на мнението, на словото, на начина, по който изглеждаш, права – на глас, на защита, на развитие, право да напуснеш страната, и власт на народа, в рамките на определени ограничения и правила

Какво е влиянието на фалшивите новини и дезинформацията?

  • Фалшиви новини и дезинформация съществуват по всички сериозни теми. Това ОПРЕДЕЛЕНО е проблем и за България, и за демокрацията – съответно за 83% и 76% от анкетираните.
  • Мнението категорично се потвърждава и от участниците в качественото проучване – фалшивите новини и дезинформацията влияят негативно на демокрацията в България, защото манипулират обществените нагласи.
  • Участниците във фокус групите категорично възприемат членството на България в ЕС за нещо добро. Причините са много, но най-вече възможността за свободно пътуване и общуване, обмяна на опит и идеи, правото на България да взема решения заедно с „големите играчи“. Икономическата подкрепа от страна на ЕС също е сред основанията за одобрение на членството. Посочват обаче и някои негативи – неприложимост в български условия на част от законодателството, лоша миграционна политика, допълнителни финансови задължения.

Кои са темите, по които участниците в нашето проучване най-често се сблъскват с подвеждаща или фалшива информация?

  • Според количественото проучване в топ на темите, по които се срещат най-много фалшиви новини са за общата европейска валута (ЕВРО) – в контекста на икономически срив и провокиране на бедност (65%), за общата отбранителна политика – в контекста на загуба на суверенитет и сигурност (50%) и за социалната справедливост и закрила – в контекста на равенство между половете, домашно насилие и права на ЛГБТ хората (50%).
  • Тези три, заедно с темата за демокрацията – в контекста на загуба на национален суверенитет и доминация на европейските институции над националните, са и трите най-вредни за възприемането и доверието към ЕС теми, като първата – за общата европейска валута е с най-много посочвания (38%), а останалите събират между 16 и 18%.
  • Участниците във фокус групите също смятат, че фалшивите новини и дезинформацията имат пряко въздействие върху имиджа на ЕС и одобрението на членството.

Вижте изводите от доклада:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *