За проекта

Канал 4 е проект, който Фондация "Четиридесет и две" стартира през септември 2019 г. с финансовата подкрепа на Фонд Активни Граждани (www.activecitizensfund.bg) и цели да подпомогне процеса по изграждането на умения за критично мислене сред младежите и да насърчи осъзнаването им като граждани с права и отговорности в обществото.

Какво се случи в първи сезон?

Екип от 10 младежи, всички на възраст до 30 г., създаде над 40 подкаст епизода и в допълнение още толкова видеа, под формата на влогове, интервюта и интеракции с активисти, техни връстници и интерсни личности, насочени към провокиране на размисъл и стимулиране на развитието на уменията за критично мислене сред младежите. Комбинирахме подходи, вече използвани от влогъри и подкаст-автори, както и журналисти с опит в работата с млади хора.

Участниците преминаха през серия от обучения и срещи с подкастъри, влогъри, личности със страхотен потенциал и много опит. А, за да сме сигурни, че всичко се случва по най-мотивиращия и подходящ начин, на тяхно разположение бе и екип от ментори-експерти, които ги подкрепяха до утвърждаването на Канал 4.
През септември 2020 г. този проект приключи, с което сложихме точката обаче само на първи сезон на Канал 4.

Втори сезон - от подкаст канал към мрежа от независими подкаст проекти

През октомври 2020 г. екипът ни започна подготовката на втория сезон на Канал 4.
В него с обновен и разширен екип от млади хора ще създадем 4 основни рубрики в нашия канал - Criticast, Culticast, Acticast и Ecocast, ще продължим да разработваме аудио и видео съдържание, което да провокира размисъл и активна гражданска позиция. Продължаваме да се радваме и на подкрепата от Фонд Активни граждани България.
Обучителната ни програма обаче ще се разшири и към други нови или вече проходили подкаст платформи, споделящи нашите ценности и идеи. Ще изградим мрежа от тях, за да може много повече слушатели и зрители на нашето съдържание да бъдат провокирани към действие и ангажираност към процесите в страната.

Дейности online

През 2023 г. ще направим поредица и от онлайн събития, които да популяризират подкастърството, възможността за създаване на независими подобни на нашите канали и проекти, ще ангажираме хора с опит и много последователи, които да представят своя собствен поглед към тази тема.