Европейски корпус за солидарност - Форум КЛЮЧ 2 (11.2022-10.2023)

През месец ноември 2022 г. по линия на Програма Европейски корпус за солидарност в екипа ни работиха активно четирима страхотни млади хора - Любомира Атанасова, Георги Стайков, Ния Мишонова и Роберта Колева, подпомагащи цялостната дейност на Фондация "Четиридесет и две", но и същевременно имащи възможността да развият собствени проекти, свързани с аудио и видео съдържание за младежи. Периодът им на работа приключи през октомври 2023 г. За това цялото време в рамките на проекта Форум КЛЮЧ 2 те развиха концепции за собствени рубрики:
- ВдъхновеНия (на Ния)
- АнтропоЛогика (на Бети)
- Журналистика на колела (на Жоро)
Любомира от своя страна пое ролята на Мастър на всички текстове и оформления за този сайт, както и на работата със социални мрежи и нашите канали в Инстаграм и Фейсбук.

Какво друго, освен подкастърството реализираха младежите от екипа?

Най-общо казано - всякакви и доста разнообразни дейности, които включват но далеч не се изчерпват с :
- Подпомагане на екипа на Фондация "Четиридесет и две" при подготовката (комуникация с гости, писане на текстове, обработка на снимки и др.) за записите на подкаста 5 СТОТИНКИ;
- Логистични дейности при реализацията на събития и видеоизлъчвания от поредицата КЛЮЧ Unplugged (общо за периода на проекта 25 бр., което включва подготовка на зали, съдействие при ком уникацията с поканени гости, разпространение на информация, фотозаснемане, управление на чатове по време на стрийм, подаване на въпроси от аудиторията към водещ и гости, последваща популяризация в социални медии и др.)

Всички видео и аудио епизоди, които Любомияра (Буба), Георги (Жоро), Ния и Роберта (Бети) създадоха по време на своята доброволческа дейност по проекта, можете да видите по-долу:
септември 27, 2023

sCOOL финал – Канал 4, Журналистика на колела, еп. 6

Отвъд очевидно готиното име, проектът цели да помогне формирането на ново поколение репортери, давайки им трибуна за изява и набиране на опит още в гимназиален етап.
септември 6, 2023

Позитивният двигател – Канал 4, Журналистика на колела, еп. 5

Днес в студиото гост на Жоро е Десислава Иванова – главен редактор на медийната платформа за позитивна журналистика Uspelite.bg.
август 16, 2023

Високоскоростна журналистика – Канал 4, Журналистика на колела, еп. 4

Тази седмица в „Журналистика на колела“ Жоро ви среща с Дейвид Митов и Хари Диков – двама от създателите на подкаста F1 Masters.
юли 27, 2023

Възможността да създадеш средата си: Ellipsis – Канал 4, Журналистика на колела, еп. 3

Продължаваме да ви представяме проекти на ученици и студенти, в чиито сърца тупти ентусиазъм за трансформация на медийната среда в България!
юли 6, 2023

Ученици? Не, журналисти! – Канал 4, Журналистика на колела, еп. 2

Днес ви предстои да се запознаете с част от неговите завидно целеустремени и активни участници: г-жа Иглика Горанова и нейните ученици Мартин, Мария Н., Мария П. и Дидо.
юни 21, 2023

AUBG Daily – гласът на независимата студентска медия – Канал 4, Журналистика на колела, еп. 1

В дебютния епизод гости на Жоро са Симона Симеонова и Кристиана Димитрова – съпрезиденти на университетския вестник AUBG Daily.
септември 21, 2023

Градски политики и местна демокрация – с доц. д-р Евелина Стайкова – Канал 4, АнтропоЛогика, еп. 6

С наближаването на местните избори в България темите за града и градското управление стават все по-важни и ангажират все повече говорители.
август 30, 2023

Социален пол, жени, неравенства – Канал 4, АнтропоЛогика, еп. 5

Темата за пола и неговите социални аспекти продължава да е актуална вече повече от 100 години.
август 9, 2023

Постмодерният човек и Ню ейдж културата – с д-р Анелия Манова – Канал 4 АнтропоЛогика еп 4.

В четвъртия епизод на „АнтропоЛогика“ Роберта ви среща с д-р Анелия Манова – антрополог, главен асистент в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и изследовател на Ню ейдж културата в България.
юли 19, 2023

Правото да протестираш, социалните движения и демокрацията – 10 г. след #ДАНСwithme – Канал 4, АнтропоЛогика, еп. 3

Кога един протест е успешен и какво следва след оставката? Каква е разликата между единичният акт на протестирането и поддържането на дълготрайни социални движения?
юни 28, 2023

Субкултурните идентичности: Джулая, „Кравай“, Воев – с доц. д-р Вихра Барова – Канал 4, АнтропоЛогика, еп. 2

В навечерието на Джулай Роберта ни среща с културолога д-р Вихра Барова, доцент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
юни 14, 2023

Българи сме но, не съвсем: нация, идентичност, граници – Канал 4, АнтропоЛогика еп. 1

Как се изграждат нациите и винаги ли ги е имало? Защо се делим на „ние" и „те"? Какво подклажда все по-нарастващия национализъм в Европа?
октомври 13, 2023

Урок по човеколюбие – Канал 4, ВдъхновеНия, еп. 6

Тихомира Методиева – Тихич е „Човек на годината” за 2020. Но не заради професията си на счетоводител, за която тя ни сподели колко много обича, а заради истинското ѝ призвание – доброволчеството.
септември 14, 2023

Графитите – душата на един град – Канал 4, ВдъхновеНия, еп. 5

В новия епизод на „ВдъхновеНия” ви срещаме с човек, който превръща страстта си към графити изкуството в културната платформа за градски турове Sofia Graffiti Tour – запознайте се с Цветан Бизев!
август 24, 2023

Живот на един дъх – Канал 4, ВдъхновеНия, еп. 4

В новия епизод на рубриката „ВдъхновеНия” Ния ви среща с Мария Йорданова, която успява да превърне мечтата си в една необичайна и интригуваща професия.
август 3, 2023

„Свободата, Санчо…“ – Канал 4, ВдъхновеНия еп. 3

Поемайки в по-различна посока от досегашните си епизоди, днес Ния ви среща Марая Цветкова – политолог и специалист по въпроси, свързани с Европейския съюз.
юли 12, 2023

Благотворителност – от А до Я – Канал 4, ВдъхновеНия еп. 2

Темата за благотворителността не ни е чужда. Неведнъж сме ви срещали с различни фондации и сме споделяли информация за предстоящи събития, на които можете да разберете повече за дейността им.
юни 23, 2023

Наука и духовност – къде се срещат? Канал 4, ВдъхновеНия еп. 1

В дебютния епизод на рубриката Ния ви среща с д-р Ваньо Везиров, известен като медикът иноватор.
юни 13, 2023

Erasmusholic – 5 неща, които…. част 2

В този епизод Ния и Буба отново ви срещат със София Стоянова. Както може би вече знаете от предния епизод тя завършва френска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и по време на следването си заминава на десетмесечен обмен по Еразъм+ в Лион, Франция.
април 21, 2023

Erasmusholic – Имайте предвид тези 5 неща, когато се включвате в Еразъм+ проект

В този епизод Ния и Буба ви срещат със София Стоянова. Тя завършва френска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и по време на следването си заминава на десетмесечен обмен по програма „Еразъм+“ в Лион, Франция
март 7, 2023

Erasmusholic – с Кристиян Юлзари

В този епизод на Erasmusholic Буба и Ния ни срещат с Кристиян Юлзари - ученик в 12 клас с множество постижения в сферата на журналистиката.
януари 7, 2023

Erasmusholic – със Стелизара Борисова

Стелизара е студент по европеистика, интересува се от медии, комуникации и маркетинг, а в свободното си време създава съдържание за YouTube. Тя е била участник в доброволчески проекти, които я отвеждат в Испания и в Полша
Тези епизоди са част от поредица в Канал 4, която е съфинансирана от Ервопейския съюз, програма: Европейски корпус за солидарност. Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Европейската комисия или програма Европейски корпус за солидарност.

Европейски корпус за солидарност - Форум КЛЮЧ (11.2021-10.2022)

октомври 25, 2022

Европейски доброволец в България – с Десислава Господинова

Десислава Господинова е доброволец с интереси в областта на активното гражданство и възможностите за развитие на младите хора.
октомври 19, 2022

Европейски доброволец в Австрия – с Мила Николова

Мила Николова е доброволец с интереси в околната среда, екологията и работата с деца. За този именно опит като доброволец по Европейска доброволческа служба в Румъния и Австрия става дума в това интервю.
октомври 15, 2022

Европейски доброволец в Украйна – с Елизабет Маринова

Елизабет Маринова ни разказва за своя доброволчески проект в Украйна, малко преди да избухне войната. Там тя е изкарала шест месеца, работейки с деца и младежи.
октомври 10, 2022

Еразъм студент в Германия – с Виктория Маринова

Виктория Маринова ни разказва за своя доброволчески опит в София филм фест и всико което в един момент довежда до това да бъде Еразъм студент в Германия.
октомври 4, 2022

Европейски доброволец в Португалия – с Карина Азизян

Карина Азизян ни разказва за своя доброволчески проект в Португалия, където тя е подпомагала дейността на един детски център.
септември 28, 2022

Европейски доброволец в Полша – с Ася Томашек

Ася Томашек в момента подпомага дейността на Международен младежки център Перник, но причината да се срещнем с нея е свързана с онази незабаравима една година, която тя е прекарала в Полша, близо до Варшава, в един детски център.
септември 19, 2022

Европейски доброволец – с Вероника от Агора-Пловдив

Преди няколко години Вероника се отделя заедно с приятели от Национален алианс за работа с доброволци и създава Сдружение Агора в Пловдив.
септември 14, 2022

Доброволец по европейски – с Хелиана Велинова

Хелиана (или Хели) е забъркана в адски много проекти, голяма част от тях обаче имат проследим корен назад във времето към едно селце в Словакия, където тя е изкарала една година като доброволец по Европейска доброволческа служба.
септември 2, 2022

Доброволец по европейски – с Алек Йорданов от ММЦ Перник

Алек Йорданов е от Международния младежки център в Перник. Замесвал се е в много доброволчески инициативи, променящи града му, както и увличащи младите хора в него.
август 30, 2022

Европейски доброволец напът за Испания – с Дейанира Борисова

Дейанира Борисова е доброволец от много време и е участвала в различни проекти - намирала ги е през платформата Timeheoroes.bg, но е пътувала и в Испания и Дания по Програма Еразъм +.
август 23, 2022

Европейски доброволец в Швейцария – с Хинка Станимирова

Хинка Станимирова е психолог. Но преди време е била в Швейцария на разноски на ЕС по програма Еразъм.
август 18, 2022

Европейски доброволец – с Данило Джалович от Сърбия

Преди Време Данило е бил част от доброволците по проеграма Еразъм + в България. Включил се е в два проекта, за които ще чуете малко повече информация, ако видите или изслушате епизода в нашите платформи.
Тези епизоди бяха част от дейностите, които нашите доброволци по Програма Европейски корпус за солидарност създадоха през втората половина на 2022 г. Проект Форум КЛЮЧ, който се реализира с подкрепата на Европейската комисия и Центъра за развитие на човешките ресурси целеше да ангажира 4-ма младежи, които да подпомагат дейностите на Фондация "Четиридесет и две" при реализацията на всички събития и аудио-визуални продукции, които правим, с цел да насърчим критичното мислене и гражданската активност на техните връстници.

СНИМКИ ОТ ДЕЙНОСТИТЕ