Канал 4 – Епизод 4: Живот с нулев отпадък

В епизод номер 4 засягаме основните аспекти на темата за Живота с нулев отпадък, по-известен като “zero waste” философия или как с малки и постоянни действия можем да помогнем на природата.

Гостува ни Симона Стилиянова – създател на картата Чешмите на София и България, на Facebook групата/общността Zero Waste Sofia, блога на Zero Waste Sofia, както и на консултантската компания за устойчив бизнес Основа. Водещи на епизода са Ани и Ади.

Със Симона си поговорихме не само за това как да рециклираме, но и да се замислим как можем да използваме по-малко ресурси, за да генерираме по-малко отпадък.

Дадохме дефиниция на Zero Waste, зачернхаме процесът по компостиране и обсъдихме малките стъпки, които всеки от нас може да предприеме за една по-зелена планета.

Чуйте кои са 3-те малки стъпки за природосъобразен начин на живот, които Симона ни представи, както и +1 бонус от водещите.

Списък с полезни линкове на споменавания от епизода ще намерите по-долу 🙂

Заявяване на електронни фактури за комунални услуги:

ЧЕЗ – https://cutt.ly/9ha9xZU

Софийска вода – https://cutt.ly/rha9Q8n

Топлофикация – https://cutt.ly/Bha9GiX

Инициатива Храна, не война – https://cutt.ly/9ha4Iee

Карта с магазини за насипно пазаруване – https://cutt.ly/tha9ACY

Как да спрем нежеланите брошури – https://cutt.ly/jha9hso

Съветник за устойчив бизнес на Основа – https://osnova.bg/

Карта на чешмите в България – https://cutt.ly/8ha4ntQ

Zero Waste Sofia Facebook група – https://cutt.ly/sha4lH2

Блога на Симона за Zero Waste – https://cutt.ly/qha4Qd6

Последвайте ни!

Facebook – https://cutt.ly/gha8PKS

Instagram – https://cutt.ly/pha4yEP

Монтажът направиха Асен Наков и Чавдар Островски от екипа на Канал 4 и Александър Куманов от Фондация 42.  Джинглите в този епизод бяха записани със съдействието на Милена Чакандракова от радио Катра ФМ.

Този подкаст се реализира в рамките на проект „Канал 4“, финансиран от Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg)., с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.  „Канал 4“ цели да подпомогне процеса по изграждането на умения за критично мислене сред младежите и да насърчи осъзнаването им като граждани с права и отговорности в обществото.

Чуйте ни тук: