Канал 4 – Епизод 15: Колко е розово около розовата къща?

В този епизод Ани и Иви са нашите хостове.   

Защо този разговор е важен и защо може би е и интересен?

Как ви звучи статистиката, която съвсем наскоро излезе, че 1.8% от децата на 13 г. са опитали амфетамини или това, че 30% от 15 годишните са опитали някакво незаконно вещество – това е всяко трето дете на 15 г.

И това показва колко е зряло едно общество като нашето, или по-скоро колко сме незрели в страховете си.

Масовата реакция е да се правим, че не съществуват и че не ги виждаме тези хора, или се ръсят изказвания като „Ама той си го е избрал!“, „Ама защо не вземе да ги спре тия наркотици“, докато същевременно не се поставяме в обувките на другите и не си даваме сметка колко е трудно някой дори да спрем цигарите, или дори алкохола.

За да се пребори с нуждата си да употребява наркотици всеки човек трябва да започне от въпроса „ЗАЩО?“, т.е. защо го прави, да бъде намерена причината, която стои зад зависимостта, това споделя Юлия на въпроса „Как да се борим с това?“

Говорим си и за легализация или регулация на тревата и също за всички боклуци, които ни се пробутват от всякакви дилъри като качествена „стока“.

Ани и Иви ще зададат и въпроса – как да подкрепим приятел, който виждаме, че има нужда от помощ, а отговорът няма да е най-стандартният възможен, който очаквате.

Както и за кова как можем ние да подкрепим съществуването на Розовата къща – единственият достъпен за всеки център за хора със зависимости и в нужда. А защо трябва да се замислим за подкрепа? Ами защото в последната година над 20 човека са успели да се оттласнат от дъното и дори да си намерят работа. Самата Юлия казва, че Розовата къща е там за подкрепа – когато някой е паднал, да му помогнат да се изправи и ако пак падне, пак да се изправи.

Повече за Розовата къща можете да намерите тук: https://www.facebook.com/thepinkhousesofia

Последвайте ни!

Facebook – https://cutt.ly/gha8PKS

Instagram – https://cutt.ly/pha4yEP

Монтажът направиха Асен Наков от екипа на Канал 4 и Александър Куманов от Фондация 42.  Джинглите в този епизод бяха записани със съдействието на Милена Чакандракова от радио Катра ФМ.

Този подкаст се реализира в рамките на проект „Канал 4“, финансиран от Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg)., с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.  „Канал 4“ цели да подпомогне процеса по изграждането на умения за критично мислене сред младежите и да насърчи осъзнаването им като граждани с права и отговорности в обществото.

Чуйте ни тук: