Дебатът за абортите: Твое ли е тялото ти? Канал 4, S2E26 CritiCast

Днешният епизод на Criticast засяга важната тема за репродуктивните права и автономността на тялото.

Могат ли жените да взимат решения по отношение на собственото си тяло? Как се стигна дотам една демократична държава да отмени конституционната си защита на правото на аборт? Каква е връзката между абортите и социални проблеми като достъпа до здравеопазване, качеството на живот, трайните неравенства и сексуалното образование?

На тези и други въпроси се опитват да отговорят Бети, Вики и Сашо, които в днешния епизод се впускат в голямата тема за автономността на тялото и по-конкретно дебата за репродуктивните права, предизвикан от отмяната на правния прецедент „Роу срещу Уейд“ през юни 2020 г. в САЩ.

Въпреки че епизодът беше записан непосредствено след решението на Върховния съд, 3 месеца след това дебатът още е актуален. Докато го слушате, жените в Иран водят друга битка, но на практика същата – тази за правото си да не носят хиджаб, да могат да взимат решения какво ще правят с косата, ръцете, главата и тялото си, без да заплащат с живота си за това.

А твоето тяло твое ли е?

Чуйте повече в епизода!

Последвайте ни!

Facebook – https://cutt.ly/gha8PKS

Instagram – https://cutt.ly/pha4yEP

Канал 4 се реализира от изцяло младежки екип към Фондация „Четиридесет и две“ и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. www.activecitizensfund.bg.

Проект „Мрежа от платформи за активно гражданство“ цели да подпомогне процеса по изграждането на умения за критично мислене сред младежите и да насърчи осъзнаването им като граждани с права и отговорности в обществото.

Чуйте ни тук: