Земя на копнежи: Едно заличено село между театъра и реалността – Канал 4, епизод 53 CultiCast

Какво е да бъдеш принудително изселен и да знаеш, че скоро домът ти ще бъде разрушен?

Има ли смисъл да се бориш за справедливост, ако всички около теб отдавна са се отказали?

Това са част от проблемите, които изследва представлението „Земя на копнежи“, вдъхновено от реалната история на старозагорското село Бели бряг, намиращо се до най-големия въгледобивен комплекс в Югоизточна Европа „Марица-изток“ и чакащо да бъде заличено от картата заради разширяването на мините.

Днешният и последен епизод на Culticast се фокусира върху съдбата на това село, но и на много други подобни места по света.

На гости на Роберта е актрисата и екоактивист Димитра Канева, автор на голяма част от пиесата, и Елица Стефанова – оператор по професия и призвание, която в „Земя на копнежи“ влиза и в ролята на сценограф.

Трите си говорят за вдъхновенията и каузите зад представлението и за ролята на изкуството да фокусира вниманието върху значими обществени теми.

Актуален ли е изобщо проблемът за връзката „човек—дом“ в днешния свят на глобално движение?

Може ли изкуството да бъде образователен инструмент и да интерпретира важни теми по начин, който често убягва на публичното внимание?

Чуйте целия епизод!

Последвайте ни!

Facebook – https://cutt.ly/gha8PKS

Instagram – https://cutt.ly/pha4yEP

Канал 4 се реализира от изцяло младежки екип към Фондация „Четиридесет и две“ и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. www.activecitizensfund.bg.

Проект „Мрежа от платформи за активно гражданство“ цели да подпомогне процеса по изграждането на умения за критично мислене сред младежите и да насърчи осъзнаването им като граждани с права и отговорности в обществото.

Чуйте ни тук: