Постмодерният човек и Ню ейдж културата – с д-р Анелия Манова – Канал 4 АнтропоЛогика еп 4.

Вижте видеото тук:

Слушайте ни тук:

В четвъртия епизод на „АнтропоЛогика“ Роберта ви среща с д-р Анелия Манова – антрополог, главен асистент в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и изследовател на Ню ейдж културата в България. Тя е и автор на първата монография, която цялостно обхваща темата у нас – „Ню ейдж в България: житейски проекти и практики за самоусъвършенстване“. За нея д-р Манова печели тазгодишната награда „Иван Евстратиев Гешов” за най-добър млад учен.

Разговорът им проследява важни и вълнуващи въпроси като:

  • станали ли са хората в западните общества по-малко религиозни, или религиозното мислене е приело друга форма;
  • защо толкова хора днес се интересуват от астрология и какви са културните и социалните употреби на този феномен;
  • каква всъщност е ролята на Ню ейдж културата за постмодерния човек;
  • какви са големите социални трансформации в бурния XX в., които подготвят почвата за разпространяването на алтернативните духовни практики в западния свят.

Д-р Манова и Роберта започват епизода с някои от най-интересните антропологични теории в областта на религията, преминават през проблема за секуларизацията и „разомагьосването“ на света, за да стигнат чак до постмодерните трансформации на днешния ден, когато магическото мислене и спиритуалността, изглежда, все още са актуални. Как обаче са се изменили – предстои да разберете.

Разберете повече в целия епизод.

Повече за възможностите за доброволчество в ЕС – https://europeansolidaritycorps.bg/.

Този епизод е от поредица в Канал 4, която е съфинансирана от Европейския съюз, програма: Европейски корпус за солидарност.