betiEKS

Постмодерният човек и Ню ейдж културата – с д-р Анелия Манова – Канал 4 АнтропоЛогика еп 4.

Вижте видеото тук:

Слушайте ни тук:

В четвъртия епизод на „АнтропоЛогика“ Роберта ви среща с д-р Анелия Манова – антрополог, главен асистент в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и изследовател на Ню ейдж културата в България. Тя е и автор на първата монография, която цялостно обхваща темата у нас – „Ню ейдж в България: житейски проекти и практики за самоусъвършенстване“. За нея д-р Манова печели тазгодишната награда „Иван Евстратиев Гешов” за най-добър млад учен.

Разговорът им проследява важни и вълнуващи въпроси като:

  • станали ли са хората в западните общества по-малко религиозни, или религиозното мислене е приело друга форма;
  • защо толкова хора днес се интересуват от астрология и какви са културните и социалните употреби на този феномен;
  • каква всъщност е ролята на Ню ейдж културата за постмодерния човек;
  • какви са големите социални трансформации в бурния XX в., които подготвят почвата за разпространяването на алтернативните духовни практики в западния свят.

Д-р Манова и Роберта започват епизода с някои от най-интересните антропологични теории в областта на религията, преминават през проблема за секуларизацията и „разомагьосването“ на света, за да стигнат чак до постмодерните трансформации на днешния ден, когато магическото мислене и спиритуалността, изглежда, все още са актуални. Как обаче са се изменили – предстои да разберете.

Разберете повече в целия епизод.

Повече за възможностите за доброволчество в ЕС – https://europeansolidaritycorps.bg/.

Този епизод е от поредица в Канал 4, която е съфинансирана от Европейския съюз, програма: Европейски корпус за солидарност.

Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Европейската комисия или програма Европейски корпус за солидарност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *