блог и събитияподкастЩо е то?

Цветът на музиката – Що е то? Е18

Музиката може и да звучи като тривиална тема на разговор, но една песен може да крие в себе си много повече послания от просто любовни трепети и разочарования. 

В епизод 18 от рубриката „Що е то?“ Никола (Никола Иванов) и Влади (Владимир Станков) се фокусират върху музиката и способността ѝ да вокализира чувства и преживявания, не само на отделни индивиди, но на цели поколения. 

Възможността ни да слушаме и правим музика без ограничения е поредната свобода, която приемаме за даденост. Само преди няколко десетилетия младите хора не са имали възможността да слушат всякаква музика, особено такава, идваща от „упадачния Запад“. Така рокът (най-набеждавания жанр по времето на комунизма) става повече от просто музика – превръща се в символ на бунт и несъгласие с властта. 

И до днес музикалните ограничения продължават в някои държави. Само преди няколко месеца, през април 2024 г., в руската република Чечения песни с прекалено бързо или бавно темпо са забранени под претекст, че не отговарят на чеченската душевност и чувство за ритъм.

Междувременно в България имаме свободата да слушаме музика от всякакви възможни ритми, която отговаря на нашата собствена душевност. Освен политическите промени другото, което прави музиката по-достъпна, е интернет. За добро или лошо, той е причината да имаме безплатен (в повечето случаи) достъп до творчеството на безброй изпълнители. Това демократизиране на музиката е направило по-лесна изявата на изпълнители, които може би не биха имали шанс в традиционния музикален бизнес. Но също така е и навредило финансово на музиканти и хора, които изкарват парите си посредством музика. 

В епизода ще чуете интервю с Христо Недялков, собственик на Supreme Records Store – магазин за плочи в София. Христо разказва за детството си в музикалния магазин на родителите си и необратимата вреда, която пиратството е нанесло на семейния бизнес. 

В епизода също ще чуете интервю с групата Lunikk – Денислав Попов и Кристина Йорданова, които разказват за своя път в музиката и любовта към правенето ѝ. Те обръщат внимание и на възпитанието чрез музика, израстването с определени жанрове и как те могат да ни формират като личности.

 „Влиянието на музиката е огромно, то те изгражда като човек“ – казва Денислав. 

Музиката не е само фон, който звучи, докато пазаруваме в супермаркета, или ритъмът, на който се танцува в дискотека. Тя е свобода на изразяване, отдушник на емоции, връзка с миналото ни „аз“ или миналото въобще. Тя може да отвори прозорец към изцяло нов начин на мислене, към различна култура, да ни свърже с хора, които мислят като нас, да ни помогне да изразим несъгласие към статукво… И като всяка друга свобода музиката може да бъде ограничена и отнета, ако не я пазим достатъчно. 

Екип:
– водещи – Никола и Влади;
– камера и звук – Влади;
– анимации – Йоана;
– обработка – Никола;
– социални мрежи – Милена и Буба.

 

 

Подкаст „Канал 4“ се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Четиридесет и две“.

Чуйте ни тук:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *