Какво става, когато напишеш статия и те съдят за 1 млн.лева с дело „шамар“? – Канал 4, епизод 49

Днешният епизод не е част от четирите рубрики, които познавате. Той бележи началото на авторската рубрика на Жоро в рамките на „Канал 4“.

Публикуваме епизода в първия възможен ден след обработването му – днес, без да се съобразяваме с обичайния ни график. Но за това има причина – казусът, който разглежда дебютният епизод на тази рубрика, е неоспоримо важен, актуален и засяга проблем, който завладя общественото пространство през последните няколко седмици.

Жоро сяда зад микрофона заедно с журналистите Цветелина Соколова (Mediapool) и Иван Радев (АЕЖ). Тримата разискват казуса с иска на „Лев Инс“ срещу Mediapool за 1 млн. лв. и натиска, предизвикан от делата „шамари“.

Цветелина Соколова е практикуващ журналист в сферата на финансите и икономиката, с над 17-годишен опит в българските печатни и онлайн медии. Работила е във вестниците „Сега“ и „Труд“, а в момента е редактор в сайта за новини и анализи Mediapool.bg.

Иван Радев е журналист с над 10 години практика зад гърба си, член е на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти – България и е ръководител на проекта „Медийна грамотност в класната стая“.

От този епизод ще чуете:

  • как един журналист работи, живее и се издържа в България;
  • какво става, когато редакцията е под прицел;
  • как (и възможно ли е изобщо) да се реши проблемът с делата, които искат да наложат цензура и да направят мълчанието господар;
  • откъде идва смелостта да кажеш: „Да, пак ще пиша по темата“, след като на вратата ти чука дело за 1 млн. лв.

Не пропускайте да чуете целия разговор!

Последвайте ни!

Facebook – https://cutt.ly/gha8PKS

Instagram – https://cutt.ly/pha4yEP

Канал 4 се реализира от изцяло младежки екип към Фондация „Четиридесет и две“ и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. www.activecitizensfund.bg.

Проект „Мрежа от платформи за активно гражданство“ цели да подпомогне процеса по изграждането на умения за критично мислене сред младежите и да насърчи осъзнаването им като граждани с права и отговорности в обществото.

Чуйте ни тук: