Правото да протестираш – Що е то? Е01

Имаме вълнуващи новини! 

„Канал 4“ продължава с нова рубрика, а екипът ни приветства трима очарователни водещи и екип изключително талантливи дизайнери! 

Днес стартираме рубриката „Що е то?“, чиято реализация ще включва над 50 епизода, както и допълнителен текстов материал за всеки от тях на сайта ни. 

В първия епизод на „Що е то?“ ще се запознаете с Тина Тодорова – студентка по журналистика в НБУ и вече част от екипа на подкаста! 

Тя си партнира с Жоро (Георги Стайков), с когото избраха да навлязат по-дълбоко в темата за правото на протест. Част от въпросите, които поставят в епизода, са:

  • как се разбира в България словосъчетанието „политически протест“; 
  • оценяваме ли правото на протест подобаващо; 
  • има ли смисъл от протестни действия; 
  • какво се случва, когато излезеш и заявиш гражданската си позиция;
  • как обществото може да стане по-активно и ангажирано с политически и социални проблеми и защо това е важно.

С различни гледни точки и опит в разговора се включват Александър Танев – студент по право в СУ с руско-българско гражданство, който бяга от Русия след началото на войната в Украйна, и Десислава Димитрова и Доротея Стефанова – част от движението „Феминистки мобилизации“, което е организатор на шествието „Нито една повече” в София. 

Не пропускайте да чуете целия епизод!

Подкаст „Канал 4“ се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Четиридесет и две“.

Чуйте ни тук: