Свобода на словото – Що е то? Е02

Свободата на словото е неизчерпаема и многостранна тема, която неведнъж сме засягали в „Канал 4“, но предимно от гледна точка на журналистиката. 

В епизод 2 на „Що е то?“ отново ще поговорим за свободата на словото, но този път не в контекста на медиите, а за правото на всеки да изразява възгледите си, без да бъде възпрепятстван от държавата, властимащите и др.

Жоро (Георги Стайков) и Кристиян – студент по медицина и един от тримата нови водещи в подкаста, ще ни изправят пред въпроси, свързани с това що е то свобода на словото, къде са нейните граници, доколко я приемаме за даденост и доколко я оценяваме, както и защо трябва да отстояваме правото си на свободно изразяване.  

Доц. Ефтимов разказва повече за свободата на словото (или по-скоро липсата ѝ) по времето на комунизма в България, измеренията на цензурата днес и до какво може да доведе прекомерната свобода на словото, а от Александър ще научим как се упражнява тя в страна като Русия и защо в България трябва да се научим да оценяваме подобаващо правото да се изразяваме свободно.

Не пропускайте да учете целия епизод! 

Подкаст „Канал 4“ се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Четиридесет и две“.

Чуйте ни тук: