блог и събитияподкастЩо е то?

По еврото и у нас – Що е то? Е12

В България на българския лев се гледа като на нещо много повече от просто валута. Самата дума „лев“ препраща към героичните подвизи на българите, към националния ни герой Васил Левски, към лъва – един от символите на българската държава, присъстващ не само на съвременния ни герб, но и на редица гербове и знамена от миналото на страната. Левът се е превърнал в символ на българската нация, с който много сънародници, определящи се като патриоти, трудно биха се разделили.

Благодарение на тази символика на лева противниците на евроатлантическия курс, който е поела страната ни, успяват да привлекат последователи в „борбата си“ против приемането на еврото в България. Вместо да се изведат ползите и недостатъците от икономическа гледна точка, те говорят за символика, нация и българщина.

В епизод 12 от рубриката „Що е то?“ Влади (Владимир Станков) и Жоро (Георги Стайков) по достъпен и лесноразбираем начин обясняват какви са икономическите ползи и недостатъци от приемането на еврото в България. За целта те разговарят с двама експерти: Руслан Стефанов и Гергана Станчева. Руслан е главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията, координатор на Инициативата за развитие и почтеност в Югоизточна Европа (SELDI.net), а Гергана е илюстратор и дизайнер, съосновател на Lam’on – български стартъп, който създаде биоразградимо ламиниращо фолио.

Руслан вижда приемането на еврото като символ на силата на българската икономика и стъпка към интегрирането на България в европейското пространство. Той обяснява, че приемането на еврото, като всяка промяна, няма да мине без известни неудобства. Най-вероятно първоначално ще има инфлация, но тя може да бъде преодоляна лесно, ако правителството действа адекватно и вземе за пример добрите практики от държавите, които вече са приели еврото. Руслан също така успокоява, че въвеждането на еврото няма да доведе до увеличаване на цените, намаляване на спестяванията и понижаване на заплатите – валутата просто ще се промени към курса, който всички познаваме.

„Основният проблем е психологически и политици експлоатират тези страхове крайно неразумно и безотговорно” – споделя Руслан.

Гергана Станчева представя гледната точка на бизнеса. Как ще се отрази приемането на еврото на търговията с чуждестранни клиенти? На първо място, Гергана отбелязва, че приемането на еврото ще се отрази положително, тъй като няма да се губят пари в обмяната на валути. Също така тя вижда приемането на еврото като по-добра възможност за набиране на чужди инвеститори, благодарение на които малки стартъпи като Lam’on ще могат да се развиват по-лесно.

Ако се отърсим от символиката, национализма и политическите манипулации, можем да видим, че в приемането на еврото няма нищо страшно. Напротив – с него могат да последват много позитиви за страната ни. Началната промяна сигурно ще бъде трудна, но не непосилна и не по-тежка от други промени, които нашата валута е преживяла през последните десетилетия.

Не пропускайте да чуете целия епизод!

 

 

Подкаст „Канал 4“ се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Четиридесет и две“.

Чуйте ни тук:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *