Канал 4 – Епизод 29: 24 май – кирилица vs. 6liokavica

Днешният епизод е limited edition ;), специално посветен на 24.май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. За начало ви представяме вълнуващи събития, състоящи се на 24.май/днес, които в духа на знанието, поезията и калиграфията могат да ни изведат от делника и да ни въведат в светлината на празника.

Тематично Юлиана, Асен, Ади и Ники говорят през личните си перспективи за ценността на празника и кирилицата за обществото ни в исторически и съвременен план. Засягат деликатния въпрос за сблъсъка между кирилицата и шльокавицата или по-точно за конфликта между хората, които използват единия или другия начин на писане в интернет. Младежите дебатират още за езика като носител на култура или пък един инструмент за комуникация. И отново темата за отговорността към нас самите и към другите и обществата, която този път ни доведе до възможната визия за единен универсален език и култура.

А вие как мислите, заслужава ли повече уважение азбуката ни? Ще се радваме да чуем мнението ви в коментарите по тези важни въпроси за нас днес, като активни граждани в 21.век.

Последвайте ни!

Facebook – https://cutt.ly/gha8PKS

Instagram – https://cutt.ly/pha4yEP

Монтажът направи Александър Куманов от Фондация 42.  Джинглите в този епизод бяха записани със съдействието на Милена Чакандракова от радио Катра ФМ.

Този подкаст се реализира в рамките на проект „Канал 4“, финансиран от Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg)., с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.  „Канал 4“ цели да подпомогне процеса по изграждането на умения за критично мислене сред младежите и да насърчи осъзнаването им като граждани с права и отговорности в обществото.

Чуйте ни тук: