Гражданско образование и памет за близкото минало – Канал 4, епизод 42. CritiCast

Днешният епизод на Criticast отправя ново предизвикателство за критичната ви мисъл. В него на гости на Роберта е Луиза Славкова – основател и изпълнителен директор на фондация „Софийска платформа“, позната с дългогодишната си работа в сферата на гражданското образование и паметта за близкото минало.

Тези две теми превръщат в централни за разговора им, в който ще научим:

  • какво е общото между паметта и добре работещата демокрация;
  • каква е ролята на гражданското образование за демократичната култура;
  • колко вида памет има;
  • защо все още няма Музей на близкото минало у нас.

Луиза ни разказва повече за инициативите на „Софийска платформа“ в сферата на гражданското образование в България, както и за един от най-интересните им и навременни проекти – лятното училище в Белене „Защо ни е да помним?“. А за финал ще научим повече за най-новото проучване на фондацията, изследващо какво знаят младите за периода 1944 – 1989 г.

Чуйте повече в целия епизод!

Не пропускайте да чуете целия разговор!

Последвайте ни!

Facebook – https://cutt.ly/gha8PKS

Instagram – https://cutt.ly/pha4yEP

Канал 4 се реализира от изцяло младежки екип към Фондация „Четиридесет и две“ и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. www.activecitizensfund.bg.

Проект „Мрежа от платформи за активно гражданство“ цели да подпомогне процеса по изграждането на умения за критично мислене сред младежите и да насърчи осъзнаването им като граждани с права и отговорности в обществото.

Чуйте ни тук: