блог и събития

КОИ СА ТЕ – Фондация 42

Ако ни следвате в социалните мрежи, вероятно вече сте запознати с новата ни рубрика „Кои са те?“. За тези от вас, които попадат тук за пръв път, ще представим концепцията накратко. Основната цел на рубриката „Кои са те?“ е да даде повече контекст около дейността на общо 12 фондации, да обясни и популяризира работата им, да разкрие предизвикателствата, с които се сблъскват, как ги преодоляват и да докаже обществения им принос.

С екипа на подкаст „Канал 4“ посветихме първия епизод от новата ни рубрика на „Фондация 42“. Взехме това решение напълно единодушно – това е организацията, реализирала проекта „Канал 4“, от който сме неотлъчна част повече от 2 години. Чрез този епизод ние се опитахме и да върнем на „Фондация 42“ част от онова, което тя непрестанно ни осигурява – професионализъм, креативност и смисъл.

Ядрото на фондацията е Александър Куманов. Заедно с Милена Захариева организират мащабното събитие Форум КЛЮЧ. Не само че то се оказва истински успех, но устоява и на времето – непознати хора го използват за сравнение с нови формати, видеата продължават да трупат гледания, Александър често получава запитвания за следващ Форум КЛЮЧ… Засега обаче форматът се организира пред по-малобройна публика и онлайн под името „Ключ: UNPLUGGED“.

Като част от „Фондация 42“, имаме възможност да участваме в организацията на „КЛЮЧ: UNPLUGGED“. Събитията са безплатни и се провеждат веднъж в месеца, често пъти някъде на живо, по-рядко изцяло онлайн, със стрийм от студиото.

Благодарение на „КЛЮЧ: UNPLUGGED“ целият ни екип имаше възможността да се запознае и да чуе хора, от които научи нещо ново, почерпи опит, припозна кауза и ценности или успя да прибави още един щрих към светогледа си. Това е смисълът на тези събития: гостите са хора, които има смисъл да бъдат изслушани; хора, които носят стойност на обществото ни и които като че ли остават в сянка. Е, „Фондация 42“ цели да бъде тяхната сцена и да насочи прожекторите към техните истории.

Разбира се, пред това намерение има пречки. За някои от тях Александър споделя по време на интервюто – обществената представа за неправителствените организации, негативните предразсъдъци и конотация, свързани с тях, както и честото неразбиране от страна на самите организации защо е важно да ги адресират и да ги преборят.

„Имал съм възможност да участвам от всякакви страни, включително консултантски, от страна на организацията, на консорциуми от организации, от страна на държавната администрация, в изследвания, в които питаме какви са основните предизвикателства пред неправителствените организации. Обикновено хората казват, че няма финансиране, няма доверие, няма доброволци. Само че много рядко чуваме, че не знаят как да накарат хората да им вярват“, споделя Александър.

Оттук произлиза нов проблем: да, има обществено недоверие в неправителствените организации, но остава въпросът по какъв начин те се опитват да спечелят доверие – достатъчно ясно ли обясняват за какво се борят, представят ли разбираемо дейността си и резултатите от нея, използват ли ефективно социалните мрежи, за да достигнат до хората…

Целта на рубриката „Кои са те?“ съвсем не е да окъпем в неоснователни похвали НПО сектора в България. Наясно сме, че както всеки друг сектор, и този има проблемни аспекти и пред него са поставени различни предизвикателства, които ние няма да премълчим. В духа на „Фондация 42“ обаче основната ни цел е да насочим прожекторите към част от смислените проекти, да покажем техния обществен принос, да разсеем липсата на доверие и чрез студийните коментари в епизодите да помогнем на самите организации да намерят решение на един от най-важните въпроси: как сами да преборят негативния имидж на НПО сектора.

Проект „Мрежа от платформи за активно гражданство“ се изпълнява от Фондация „Четиридесет и две“ с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. www.activecitizensfund.bg.

Проект „Мрежа от платформи за активно гражданство“ цели да подпомогне процеса по изграждането на умения за критично мислене сред младежите и да насърчи осъзнаването им като граждани с права и отговорности в обществото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *