4 лапи – Кои са те? Е9

Година след година, бавно, но устойчиво броят на хората, използващи пиротехника в навечерието на Нова година, намалява. Немалко общини в България правят крачки в същата посока, заменяйки зарята с друг тип атракции или намалявайки нейното времетраене. Пускането на фойерверки и пиратки остава на заден план, а на преден излиза желанието домашните любимци, бездомните и дивите животни да не бъдат излагани на високи нива на стрес, които могат да доведат до дезориентация, паника, различни проблеми като частична или пълна загуба на слух и сериозни физически наранявания. 

Зад тази инициатива стои „Четири лапи“. През 2021 г. организацията, заедно с рекламна агенция proof., стартира кампанията #soundoff, която превзе социалните мрежи и две години по-късно продължава да възвръща актуалността си в дните преди Нова година. Призивът ѝ е семпъл – посрещнете новогодишните празници отговорно и не използвайте пиротехника.

Работата на „Четири лапи“ е насочена към проблеми, които често остават в сянка и не се дискутират достатъчно в публичното пространство: рисковете от купуване на куче, незаконната търговия с кучета, насилието над животни, транспорт на живи животни в Европа, фермите за ценни кожи, условията в българските зоопаркове, методите на отглеждане на селскостопански животни и средата, в която са принудени да живеят, и рисковете за човешкото здраве, когато тези животни умират след кратък живот в ужасна среда. 

Историята на фондацията започва още през 1988 г. в Австрия, когато мисията ѝ, за разлика от сега, е една: да бъдат затворени фермите за ценни кожи в страната. Вече 35 години тази борба продължава – в Австрия тя е успешна, но в други страни, сред които и България, те все още са законни и продължават дейността си.

Първото разширение на „Четири лапи“ е в Румъния, а България е третата страна, в която инициативите на организацията намират продължение. Към днешна дата има офиси  в Австралия, Австрия, Белгия, Германия, Косово, Нидерландия, Швейцария, Южна Африка, Тайланд, Украйна, Великобритания, САЩ, и Виетнам. Организацията осигурява спешна помощ и убежища за спасени животни в общо единадесет страни, а в същото време се стреми да разработва и предоставя дългосрочни решения на различни проблеми.  

През годините „Четири лапи“ са организирали множество кампании и проекти, сред които са „Четири лапи“ срещу кожата с естествен косъм“, „Облечи се с грижа“, „Помощ за мечките“, „Борба с насилието над животни“ и  Парка за мечки край Белица.

В Парка за мечки място намират мечки, които са прекарали значителна част от живота си в неестествена среда. Това прави обратното им връщане в природата невъзможно, тъй като няма да успеят да се приспособят към нейните условия. Паркът осигурява на тези мечки подходящ дом, близък до естествения им хабитат, където имат осигурена храна и са постоянно обгрижвани. Във връзка с този проект екипът неведнъж е бил укоряван, че „затваря“ мечки и не ги връща обратно в природата. В тази връзка Ивелина – координатор в екип „Програми“, изяснява:

„Искам да кажа, че това го правим, за да спасим живота на тези животни, защото, прекарвайки целия си досегашен живот в едни условия, в които не са им позволили да развият своите инстинкти и да знаят как да се пазят в природата, ако просто ги пуснем в една неконтролируема среда, шансът да загинат, е много по-голям. “

Един от най-любопитните проекти на фондацията е „Животни помагат на хората“. Навярно ще се изненадате, когато разберете, че той включва интеракция с кучета терапевти. Проектът цели да промени нагласата на обществото ни към бездомните животни. Две от кучетата – Шоко и Смайли – са докарани в клиниката за кастриране на организацията в Банкя с изключително тежки наранявания, предполагащи необходимост от евтаназия. Екипът на клиниката успява да ги спаси и впоследствие двамата красавци стават терапевти. Какво точно вклтукючва тяхната дейност, може да разберете тук.

Чуйте ни тук:


„Четири лапи“ организира и информационни кампании, сред които е „Малко. Бързо. Болно.“. Двугодишната кампания е насочена към всички потенциални собственици на кучета, които искат да купят, а не да осиновят. Предназначението ѝ е да предостави информация относно емоционалните, здравните, физическите и правните рискове, които крие незаконната търговия с кучета. От „Четири лапи“ са разработили и допълнителни материали по темата, които ще ви насочат как да намерите отговорен развъдчик, как да различите безскрупулния от отговорния развъдчик, какви въпроси да зададете, преди да купите куче, както и какво трябва да знаете за незаконните онлайн продавачи на кучета.

Най-голямото предизвикателство пред кампаниите и проектите се оказва неразбирането и липсата на уважение спрямо работата на организацията. Диана Тотинска – координатор в екип „Програми“, споделя:

„За мен най-голяма трудност е неразбирането и липсата на уважение към нашата работа в обществото. Това винаги ми е тежало. Всъщност работата в неправителствения сектор може да бъде доста емоционално тежка и емоционално ангажираща на моменти. Всеки ден през ръцете и през очите ни минават кадри на ужасно страдащи животни и не е лесно да виждаш това през цялото време.“

Има осезаем дефицит на разбиране в обществото и закостенели нагласи, които се поддават на цената на много усилия, енергия и време. Цялостното недоверие в НПО сектора също оказва влияние върху различните организации, които го съставляват. Не можем да отречем, че има фактори, които снемат доверието от НПО сектора, но в по-голямата си част той се състои от достойни организации, чиито дейности биват автоматично възприемани като присвояване на средства, като по този начин обществената им стойност остава неразкрита и непризната. И въпреки това те продължават да работят за промяна, за въвеждането на устойчиви решения и за да запълнят дефицити, пред които институциите са или безсилни, или безучастни по избор. Ивелина обаче ни напомня и за другата страна на монетата: 

„Много често се сблъскваме и с хора, които имат прекалено високи очаквания към фондациите и този тип организации. Те очакват, че можем да решим с магическа пръчка въпроси, които са от обществено значение и за които  ние трябва да си партнираме с институции. Ние не сме законодателен орган, не сме и изпълнителен, не можем да взимаме такива решения. Ние можем да подкрепяме отговорните институции, да работим рамо до рамо с тях, но в крайна сметка не можем да носим отговорност за това да се разрешат едни проблеми, които не са в нашата компетентност.“Работата на „Четири лапи“ се разпростира в множество направления и изисква постоянна отдаденост, енергия, време и вяра в трънливия път към промяна. Разбира се, за това е нужна и обществена подкрепа. В случая за организацията тя се изразява в подписване на петиция, еднократно, месечно или годишно дарение, доброволческа дейност. Един от най-значимите начини, по които може да насърчите работата на „Четири лапи“, е да станете посланици на каузата за подобряване на благосъстоянието на животните в България и по света – разпространете мисията ѝ, информирайте близките и приятелите си по съответните теми и самите вие бъдете част от промяната. 

„Канал 4“ и рубриката „Кои са те?“ се реализира от изцяло младежки екип към Фондация „Четиридесет и две“ и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. www.activecitizensfund.bg.

Проект „Мрежа от платформи за активно гражданство“ цели да подпомогне процеса по изграждането на умения за критично мислене сред младежите и да насърчи осъзнаването им като граждани с права и отговорности в обществото.