блог и събитияподкастЩо е то?

BG obrazovanie – 4ast 1 – Що е то? Е07

Оценки или знания? Този въпрос, изглежда, все по-често е в основата на темата за българското училище. За съжаление обаче, в него оценките и знанията невинаги вървят ръка за ръка. Важно е урокът да се наизусти, шестицата да бъде изкарана, а усвояването на знания и развиването на критическо мислене често остават на заден план.

В този епизод на „Канал 4“ Тина (Тина Тодорова) и Жоро (Георги Стайков) говорят за образователната система у нас. На база своя личен опит те щрихират основните проблеми, които се срещат в българската образователна система. Какви алтернативни образователни методи съществуват, научаваме от Милена Ленева (изпълнителен директор на фондация „Темпо“, която работи за въвеждане и демонстриране на възможните иновации в българското образование).

Вторият гост – Дима Янкова, споделя своя опит, натрупан от средното ѝ образование, което започва в Русе и завършва в Америка. По-късно Дима учи машинно инженерство в Union College в щата Ню Йорк, завършва магистратура в Кеймбридж и защитава докторската си дисертация в Политехническия университет във Валенсия. В момента тя се занимава с научно-изследователска дейност в сферата на иновациите и икономиката в Corvinus University в Будапеща. Дима отбелязва, че едно от основните неща, които липсват в България, в сравнение с Щатите например, е развиването на критично мислене.

Към критичното мислене може да се прибавят и развиване на въображение, умения за работа в екип, умения за презентиране и редица други умения, които могат да бъдат полезни в редица сфери. Програмата в училище не изисква от учениците да се подготвят добре за бъдеща кариера, нито да развиват себе си като личности.

Обикновено това са проблеми, на които не се обръща особено внимание в България. Вместо това, когато се говори за реформи, МОН сякаш се фокусира върху въпроси, свързани с това кое литературно произведение да премахне или добави към програмата по български език и литература. Или може би е по-правилно да кажем, че медиите се фокусират върху това.

Освен премахването на любимо произведение от програмата друга често дискутирана тема са оценките от външното оценяване. Вероятно всеки от нас е чувал предупреждения от учителите и тревоги на родителите си, свързани с трудността на външното оценяване. Година-две преди провеждането на матурите учениците започват да бъдат убеждавани колко сериозни са те и как трябва да се тръгне на частни уроци незабавно. Ако това не се случи, има по-голяма вероятност оценките да са ниски, влизането в мечтания университет да бъде възпрепятствано, както и намирането на добре платена работа. Този сценарий може потенциално да остави у учениците особено чувство, че никога няма да са достатъчно добри, ако не последват отъпкания вече път към добрите оценки на външното оценяване, който ще даде началото на един добър и успешен живот занапред.

Училището трябва да дава на учениците увереност, че са достатъчно добре подготвени, когато излязат от него, а не да им вдъхва неувереност, че няма да се справят в живота. Оценките са важни за влизането в университет, оттам нататък са важни способностите и уменията на всеки отделен доскорошен ученик. 

 

Подкаст „Канал 4“ се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Четиридесет и две“.

Чуйте ни тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *