блог и събитияподкастЩо е то?

BG obrazovanie – 4ast 2 – Що е то? Е08

Недостатъците на българското образование е тема, която трудно може да бъде изчерпана. Заради това и епизодът ни за българското образование има две части. Във втората част Тина (Тина Тодорова) и Жоро (Георги Стайков) с помощта на същите гости: Милена Ленева, изпълнителен директор на фондация „Темпо“, и Дима Янкова, изследовател в Corvinus University в Будапеща, продължават да разискват темата за българското образование, но този път от гледната точка на професионалната и личната реализацията. 

Един от често изтъкваните проблеми е, че образованието у нас не е фокусирано към учениците и тяхното бъдещо развитие. Липсва система за кариерно ориентиране, както и профилирано образование в определени сфери (тук трябва да се обърне внимание на разграничението между професионалните гимназии, в които се набляга на специализирана (професионална) квалификация, и профилираните, в които се изучават хуманитарни и точни науки). Според някои това е по-добрият вариант, тъй като с по-общо образование на учениците би им било по-лесно да променят избора си относно кариера на по-късен етап, когато са по-осъзнати. Въпреки това няма как да не се отбележи, че в профилираните гимназии в България фокусът не е върху умения, които ще са полезни занапред.

В някои случаи знанията, натрупани в профилирана гимназия, не са достатъчни даже в конкретната сфера, избрана от ученика. Например гимназист с профил изучаване на чужд език, който трябва да ходи на частни уроци, за да вземе сертификат за владеенето на чуждия език. Или ученик в паралелка с профил биология, който трябва да посещава допълнителни уроци, за да има шанс да следва медицина. Ако учител смята, че изучаваното в училище не е достатъчно, за да може учениците му да влязат в определена специалност, то това показва, че самият учител подценява професията си.

Немалко пъти и учители са сигнализирали за проблемите в образователната ни система. Тук е важно да се отбележи, че не те са отговорни за тях; в голямата си част те са също толкова потърпевши от недостатъците ѝ, колкото учениците.

Липсата на програма, която да се погрижи повече за професионалното и личностното развитие на учениците, може да доведе до натрупване на несигурност у младежите какво да правят занапред и в коя сфера искат да се развиват. Фокусът отдавна е поставен върху определени предмети и върху резултатите от външното оценяване. Разбира се, те са важни, но крият риска истинските интереси на учениците да останат в сянка за сметка на онова, върху което „трябва“ да се съсредоточат.

Подкаст „Канал 4“ се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Четиридесет и две“.

Чуйте ни тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *