блог и събитияподкастЩо е то?

Пътят на интеграцията – Що е то? Е09

„Ако получа закрила, това означава, че имам право да имам банкова сметка, имам право да ходя на университет, имам право да получа шофьорска книжка, да си купя апартамент, да напусна България.“

Това са само част от правата, които се придобиват от мигрантите, след като се сдобият с документи по законен път. Без тях те не могат да бъдат пълноправни граждани на държавата и да водят пълноценно съществуване.

В този епизод на „Канал 4“ Влади (Владимир Станков) и Крис (Кристиян Василев) ни срещат с двама мигранти от Иран, които живеят в България, интегрирали са се и искат да останат тук. Това са Мехран Давари, с българско име Стефан, и Хамид Хош Сияр.

През 2009 г., след като Мехран взима участие в протестите в Иран срещу тогавашния новоизбран президент, решава да напусне страната си. Тогава той идва в България нелегално. След кратък престой в затвора за бежанци в Бусманци Мехран си намира работа, започва да учи български и да устройва живота си тук. Откакто е в България, Мерхан 10 пъти е подавал заявление за закрила, но и 10-те пъти тази закрила му е била отказана. Думите, с които започва този текст, са негови. В тях се крие причината, поради която за чужденците на територията на България е важно да притежават документи и да бъдат признати за пълноправни граждани в границите ѝ. Едно от малкото неща, на които Мехран има право, е да работи. Дотук той е натрупал 8 години трудов стаж, говори изключително добре български, живее с българка и въпреки това миналата година отново е изпратен в Бусманци.

Другият гост в епизода – Хамид Хош Сияр, идва в България през 2019 г. В родния си Иран той е бил политически затворник. Когато напуска Иран, прекарва две години в Турция, която е принуден да напусне. От Турция той преминава границата сам и незаконно влиза в България. Година по-късно е единственият иранец от повече от 40 подали молба, който получава хуманитарен статут. Днес Хамид работи като преводач във фондация Център за правна помощ „Глас в България“ (ЦПП) (за която можете да научите повече тук) и фондация „Мисия Криле“.

Хамид описва интеграцията като комплексен процес, за изпълнението на който трябва да има изпълнени няколко условия. Първото е откриването на пресечна точка между културата и законодателството на родната и чуждата държава. Друго нужно нещо за пълната интеграция според Хамид е чувството на принадлежност. Къде се чувстваш сигурен и у дома. За да се случи пълна интеграция на един мигрант, той трябва да припознае чуждата държава като дом.

България не предоставя нужната социална подкрепа на мигрантите, с което затруднява значително процеса на тяхната интеграция. Много от тях впоследствие решават да напуснат България. За малкото, които останат, има други препятствия. 

„План за интеграция съществува само на хартия. На практика той не се изпълнява“ – споделя Хамид. На мигрантите не се предоставя нужната информация, като например как да попълват правилно данъчната си декларация и как да се запишат при личен лекар. 

Държавата не е единствената отговорна за успешната интеграция на мигрантите. Всеки един гражданин на България има избор дали да приеме, или да отхвърли мигрантите. Може би това, което трябва да осъзнаем, е, че не живеем в непробиваем балон. Някои ще идват в България, други ще я напускат. Няма как да очакваме, че сънародниците ни в чужбина ще бъдат уважавани и приемани, ако ние не го направим за тези, които търсят дом тук, в България.

Не пропускайте да чуете целия епизод!

 

 

Подкаст „Канал 4“ се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Четиридесет и две“.

Чуйте ни тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *