блог и събитияподкастЩо е то?

(Не)равенство между половете – Що е то? Е10

Новият епизод от рубриката „Що е то?“ е посветен на неравенството между половете и е в дискусионен формат. В него Влади (Владимир Станков), Жоро (Георги Стайков), Тина (Тина Тодорова) и Милена (Милена Галунска,  част от екипа от началото на 2024 г.) обсъждат (не)равенството между половете на работното място. 

Когато говорим за неравенство между половете на работното място, трябва да започнем от малко по-далеч. Проблемите, с които се сблъскват жените на работа днес, започват извън самите тях – от начина, по които родителите възпитават синовете и дъщерите си, и се простира до общественото възприемане на ролята на мъжа и жената. 

Жената е майката, грижеща се за дома и децата, докато мъжът е „защитникът“, осигуряващ прехраната. На база тези етикети, които за някои сигурно изглеждат остарели, а за други уместни, е трудно за жените в световен мащаб да получат същото уважение на работното място, на което се радват мъжете. 

Разбира се, феминистките движения са допринесли много, когато говорим за извоюване на права на жените. Въпреки това, дори на Запад, все още има разлика в заплащането при мъжете и жените. Според проучване на Световната банка за всеки изкаран долар от мъж една жена изкарва 77 цента. В статистиката са отбелязани и други проблеми – липсата на добра подкрепа при майчинство и сексуален тормоз на работното място. Също така не може да се пренебрегне фактът, че все още много повече мъже заемат ръководни позиции. Според друга статистика едва миналата година жените на ръководни позиции в световен мащаб са станали повече от шефовете на име Джон. 

Не всичко може да бъде доказано и обяснено с числа обаче. Може би мъжете, изпълняващи ръководни позиции, винаги ще бъдат повече от жените. Това се дължи на факта, че жените са нагърбени с повече отговорности в личен план. В момента, в който една жена вземе решението да стане майка, тя поставя кариерата си на пауза. Някои жени могат да определят колко дълга ще е тази пауза, други нямат тази възможност. 

Дори и след изтичане на майчинството, за една жена е много по-трудно да изгради успешна кариера, защото в много случаи майките са по-заети с отглеждането на децата си в сравнение с бащите. Изключенията не са толкова много, за да бъдат давани като пример. Претеглянето на ролите на майката и бащата, както и заетостта на жената и на мъжа с домакинската работа са неща, които трудно биха могли да се илюстрират със статистика. 

За финал – да се огледаме около себе си. Как са представени жените в медиите, взимат ли се техните желания сериозно? Една жена трябва да има свободата да не иска да има деца, без да бъде набедена за безчувствена кариеристка. По същия начин жена, която иска голямо семейство и има възможност да не работи, може да бъде определяна като феминистка. 

Нека не забравяме, че хората, независимо от пола, сме повече от предразсъдъци и етикети. Когато успеем да погледне отвъд тях, ще започнем да подобряваме средата си. Малка крачка, но изключително важна за това да бъдем по-добри и толерантни едни с други. 

 

 

Подкаст „Канал 4“ се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Четиридесет и две“.

Чуйте ни тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *