блог и събитияКои са те?

Асоциация на Европейските журналисти АЕЖ – Кои са те? Е11

В „Канал 4“ неведнъж сме обсъждали журналистическата сцена в България. През 2022 и 2023 г. Георги Стайков ви срещна със Силвия Великова в епизод 34 на Criticast, след това беше водещ на епизод, фокусиран върху  казуса с иска на „Лев Инс“ срещу Mediapool за 1 млн. лв., а през есента на 2023 г. приключи авторската му рубрика „Журналистика на колела“. Отново в рамките на Criticast Ния Мишонова проведе интересен разговор с Михаил Митев относно ролята на журналистите като медиатори между обществото и властимащите. Тенденцията да обсъждаме теми, свързани с журналистиката в България, продължава и в рубриката ни „Кои са те?“ – днес ви представяме Асоциация на европейските журналисти – България (АЕЖ – България)

За да научим повече за историята, развитието и работата на организацията, Георги се срещна с  Мария Черешева – журналист с над 15-годишен опит в различни български и международни медии, един от основателите на АЕЖ – България, и Иван Радев – журналист с над 10 години практика зад гърба си, член на Управителния съвет на АЕЖ – България и ръководител на проекта „Медийна грамотност в класната стая“.

Организацията е част от международната Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ). Тя обединява журналисти от 30 държави през членство в национални секции. АЕЖ подкрепя критичната журналистика и свободата на информацията и на медиите, като предлага на журналистите възможността да бъдат част от една независима професионална и социална мрежа. 

През годините АЕЖ – България се разраства значително, привличайки все повече съмишленици и успявайки да допринесе за положителна промяна в журналистическия пейзаж у нас. Към днешна дата организацията има над 140 членове от цялата страна и развива богата палитра от дейности: повишава професионалните и етичните стандарти в журналистиката; повишава грамотността на потребителите на медиите чрез различни ресурси и кампании; упражнява застъпничество за журналисти по професионални казуси, включително международна подкрепа; изготвя предложения за законодателни промени, развиващи медийната среда; предоставя професионални обучения на журналисти и студенти и др.

В сайта на асоциацията в раздел „Мисия и история“ е посочено, че от АЕЖ – България са „тук, защото има нужда от нас“. Тук не става въпрос за отвлечени причини и хипотетични обществени и социални ползи, до които може да доведе дейността ѝ. Причините защо е необходима такава асоциация не са малко и можете да ги намерите в позициите на АЕЖ – България, които не се публикуват само по инициатива на Управителния съвет, а са съгласувани с всички 140 членове.

Примерите за нейния принос са много и действията ѝ са в интерес не само на журналистическата гилдия, но и на гражданите. Един от най-скорошните примери за това е протестът срещу ръководството на Българския футболен съюз, който се проведе на 16 ноември 2023 г. След протеста АЕЖ – България отправя запитване към Столична община да ѝ бъдат предоставени кадрите от наблюдателните камери в района на Националния стадион, Министерството на спортар ул. „Гурко” и „Граф Игнатиев” заради упражненото полицейско насилие върху журналисти и граждани и за да прекъсне практиката МВР да проверява себе си (тук може да намерите повече информация за няколко проверени инцидента, свързани с насилие над журналисти).

Първоначално асоциацията получава отказ с мотива, че това крие вероятност да бъдат обработени други лични данни, което да засегне нечии интереси, тъй като в обхвата на въпросните камери попадат не само протестиращите, но и други жители на София. АЕЖ обаче не прекратява опитите си да получи достъп до записите. Впоследствие Столична община заявява, че ще преразгледа позицията си, и асоциацията успява да получи уверение, че достъп ще ѝ бъде предоставен.

Чуйте ни тук:


След като екипът на АЕЖ – България изгледа записите, ще бъдат подбрани кадрите, на които ясно се вижда нарушение на правата на журналисти и на граждани, и ще ги направи общественодостъпни, за да бъде направена стъпка към търсенето на отговорност.  За специфичната роля на журналистите тук Мария Черешева допълва:

„Журналистът е обикновен човек, който разполага с ефир или аудитория, така че това е лукс и ние би трябвало да се възползваме от него. Ние, журналистите, не обичаме много да говорим за себе си. Всеки журналист обича да говори за историите си, за това, което е направил; по-скоро да разкаже историята на хората или темите, за които е писал, работил. Когато ние сме историята, не се чувстваме много комфортно, обаче ние наистина сме в привилегирована позиция спрямо всички останали граждани, които са били набити на улицата в този ден. Така че това е и отговорност, която мисля, че е редно да се поеме.“

Действията на АЕЖ – България в този случай не са само в интерес на журналистическата гилдия, а и в интерес на гражданите. Асоциацията призовава всеки, върху когото е упражнено полицейско или друго насилие, да търси правата си. Нерядко потърпевшите са обезверени или не виждат смисъл в подаването на сигнали, но това е един от ключовете към саботиране на практиката подобни сигнали да остават без внимание и последствия за отговорните. По този начин общественият интерес ще нарасне, предизвиквайки критично проследяване на развитието по случаите и нужда от действия от страна на институциите. 

АЕЖ – България е поредният пример за неправителствена организация, чиято работа е насочена към промяна на обществените нагласи, насърчаване на активизма и повишаване на информираността по различни въпроси. Както неведнъж сме споменавали обаче, НПО секторът твърде често е представян неласкаво, което възпрепятства дейността на отделните организации. Във връзка с тази тема Иван Радев споделя: 

„Това, което се вижда с просто око, е, че гражданските организации в България са подложени на една очерняща кампания за дискредитиране и образът им в обществото никак не е добър, което е много незаслужено, тъй като много граждански организации са единствените в своите области, които запълват вакуум. Тоест има граждани, които са се обединили в някаква организация и правят неща, които по принцип би трябвало да са функция на държавата. Те реално помагат на хора и ако тези организации ги няма, много от тези хора, на които те помагат, ще останат без никаква защита.“

На сайта на АЕЖ – България ще откриете актуални новини, позиции, различни материали и анализи, събития, конференции, конкурси, информация за стипендиантски програми, проекти, подкаста „Перископ“, както и годишните отчети на организацията. В допълнение тя разработва и разнообразни доклади и наръчници, като „Пътеводител за проверка на факти (2023 г.)“, „Как да отразяваме екстремното време и връзката му с климатичните промени (2023)“, „Медии под обстрел – изследване за свободата на словото в България (2022)“, „Методологиите за измерване на медийната свобода. Българският случай (2021)“ и др. 

Можете да подкрепите дейността на АЕЖ – България с дарение, а ако имате определени умения, с които смятате, че можете да бъдете полезни, свържете се с екипа на team@aej-bulgaria.org, за да научите повече за възможностите, които може да ви предложи. 

Не пропускайте да се абонирате и за бюлетина на АЕЖ – България, за да получавате всеки петък актуални новини от медийния сектор, анализи, онлайн обучения и дискусии, възможности за финансиране на журналистически разследвания и за обучения в България и по света и др.

За финал ви споделяме обръщенията на двамата гости към младежите, които имат интерес към журналистиката:

Мария Черешева: „Журналистиката е най-интересната професия на света. Не се колебайте да станете журналисти, още повече, че има огромна нужда от млади, смели хора с уменията, които вие имате, които са много по-добри от нашите. Принципите са си същите и е безумно интересно.“

Иван Радев: „Бих ги призовал да се предизвикват, да търсят неща, които им харесва да правят и които знаят, че носят полза и на някой друг, не само на тях; да мислят как да се развиват в област, която да е полезна и за другите.“

„Канал 4“ и рубриката „Кои са те?“ се реализира от изцяло младежки екип към Фондация „Четиридесет и две“ и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. www.activecitizensfund.bg.

Проект „Мрежа от платформи за активно гражданство“ цели да подпомогне процеса по изграждането на умения за критично мислене сред младежите и да насърчи осъзнаването им като граждани с права и отговорности в обществото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *